Filosofie Kaffee

Lezen is vrij.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Je ontvangt dan een activerings mail.
Je bent volledig lid, als je je lidmaatschap hebt geactiveerd en kunt schrijven als je ingelogd bent.

Word lid van het forum, het is snel en gemakkelijk

Filosofie Kaffee

Lezen is vrij.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Je ontvangt dan een activerings mail.
Je bent volledig lid, als je je lidmaatschap hebt geactiveerd en kunt schrijven als je ingelogd bent.

Filosofie Kaffee

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Gedachtenwisseling over alles wat verwondert.


    Een steunpunt voor allochtone meisjes en vrouwen? Waarom is dat nodig?

    Mariakat
    Mariakat
    Admin


    Een steunpunt voor allochtone meisjes en vrouwen? Waarom is dat nodig? Empty Een steunpunt voor allochtone meisjes en vrouwen? Waarom is dat nodig?

    Bericht  Mariakat 10.12.10 11:25


    Een steunpunt voor allochtone meisjes en vrouwen? Waarom is dat nodig?Imane Bouzarmat: "Het SAMV is ontstaan vanuit een concrete nood die werd vastgesteld bij allochtone vrouwenorganisaties en meisjeswerkingen."

    "Enerzijds zitten veel van deze vrouwenverenigingen ingebed in de structuren waar vooral allochtone mannen het hoge woord voeren en waar de positie van de vrouw weinig of niet aan bod komt. Deze emancipatiebeweging vertrekt veeleer vanuit de slechte positie van allochtonen in Vlaanderen waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen."

    "Anderzijds vinden allochtone vrouwen(verenigingen) ook binnen de ‘witte’ vrouwenbeweging geen volwaardige plaats. Vaak wordt het genderaspect daar als enig machtsmechanisme gezien en zijn de acties vanuit de vrouwenbeweging éénzijdig gericht op de man-vrouwverhoudingen, daar waar voor allochtone vrouwen het etniciteitsaspect even centraal willen stellen."

    "We zien hier ook een onevenwichtige machtsverhouding ontstaan tussen de dominante groep (zijnde ‘witte’ vrouwen) en de minderheidsgroep (allochtone vrouwen), waarbij bestaande machtsmechanismen de kop opsteken, waardoor heel wat allochtone vrouwen zich niet kunnen vereenzelvigen met de ‘witte’ vrouwenbeweging. Een ander aspect dat hierin ook meespeelt is het feit dat de prioriteiten en strijdpunten van autochtone vrouwen vaak ook verschillend zijn van die van allochtone vrouwen."

    "SAMV wil enerzijds het allochtone middenveld genderbewuster maken en anderzijds willen we de witte vrouwensector interculturaliseren."

    Zijn genderproblemen bij allochtonen dan anders? Allochtone en autochtone vrouwen kampen toch met gelijkaardige problemen?
    "Gender gaat niet over de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen, maar wel om de rollen en verwachtingen die ermee gepaard gaan. Het is dus een sociale constructie en heeft te maken met machtverhoudingen waarbij de vrouwen in de regel aan het kortste eind trekken. Maar die constructie vindt wel plaats binnen een bepaalde context."

    "Genderuitingen kunnen dus verschillen naargelang tijd en ruimte. Ze worden bovendien aangeleerd en overgedragen via culturele dragers (media, opvoeding, school, boeken, film etc). Bovendien is gender maar één van de factoren die iemands maatschappelijke positie bepalen. Etniciteit is een ander maatschappelijk ordeningsprincipe. Gender en etniciteit spelen bovendien op elkaar in. SAMV werkt precies op dat kruispunt."

    "Een voorbeeldje: vrouwen spelen een minder prominente rol in het openbare leven, op de arbeidsmarkt. Het huishouden en de kinderen zijn dan weer wel het vrouwelijke terrein. Dat is een universeel patroon. Op onze arbeidsmarkt ondervinden vrouwen van een andere etnische origine echter een dubbele discriminatie. Hun vreemde naam of hoofddoek maken het extra moeilijk om een job te bemachtigen."

    "Omdat hun buitenlandse kwalificaties niet worden erkend, komen ze vaker terecht in de schoonmaak. Daar werken ze vaak in precaire statuten. Of ze gaan poetsen bij autochtone gezinnen waar de vrouw de huishoudelijke taken heeft uitbesteed. Dat toont aan dat de emancipatiestrijd van de ene groep vrouwen niet noodzakelijk ten goede kwam aan alle vrouwen. Het is daarom nodig dat vrouwen uit etnische minderheden zich organiseren en wijzen op het subtiele samenspel van discriminatiemechanismen."

    "Een ander voorbeeldje is de partnerkeuze. Vanwege de minderheidspositie is de vijver om uit te vissen voor ‘allochtone’ jongeren vaak veel kleiner. Toch wanneer je ervoor kiest om via je huwelijk je taal, cultuur en religie door te geven aan je kinderen. Net als bij de autochtone gezinnen, ligt trouwen buiten de eigen etnische groep, zeker voor de dochters niet voor de hand. Bovendien is er onder jongeren uit dezelfde etnische origine vaak een mismatch."

    "De meisjes zijn gemiddeld hoger geschoold dan de jongens. Ook de negatieve beeldvorming in de media rond de hangjongens van Marokkaanse en Turkse afkomst, mist bij de andere sekse haar effect niet. Veel meisjes verkiezen daarom een hoogopgeleide man in het land van herkomst (van hun ouders). Huwelijksmigratie is natuurlijk ook niet zonder problemen omdat de migratie en aanpassingsperiode extra druk leggen op de relatie. Het beleid probeert deze legale migratievorm bovendien zoveel mogelijk af te remmen."

    "SAMV probeert nu op verschillende manieren de keuzemogelijkheden op vlak van relatievorming van meisjes uit etnische minderheden te vergroten. Dit door een positieve beeldvorming, door het stimuleren van ontmoetingsmogelijkheden voor meisjes en jongens, door het bespreekbaar maken van voorhuwelijkse en gemengde relaties bij jongeren en hun ouders."

    "Witte autochtone vrouwen worstelen duidelijk veel minder met dit probleem. Tegelijkertijd toont het aan hoe gender, etniciteit en klasse (scholingsnvieau) op elkaar inspelen."

    Als over allochtone meisjes en vrouwen wordt gesproken, zien we vooral het stereotiepe beeld van de onderdanige vrouw in hoofddoek. Dit strookt toch niet met de realiteit?"Etniciteit is net als gender een sociale constructie. Het hardnekkige vooroordeel dat alle ‘allochtone meisjes en vrouwen’ onderdrukt zijn, toont dit goed aan. Natuurlijk strookt dat beeld niet met de realiteit. Heel wat vrouwen met hoofddoek zijn absoluut niet op hun mond gevallen en kiezen er in alle vrijheid zelf voor een hoofddoek te dragen. Net zoals er ook allochtone vrouwen bestaan die uiteindelijk hun hoofddoek afleggen omdat ze de afkeuring van schooldirecties, werkgevers of van de ruime samenleving niet langer verdragen."

    "Gender en etniciteit kan je niet loskoppelen van elkaar. Elke vorm van racisme is bovendien ook voor een stuk gegenderd. Naast het beeld dat allochtone vrouwen het slachtoffer zijn van hun barbaarse (moslim-)mannen en vaders, worden allochtone vrouwen ook vaak gereduceerd tot exotische lustobjecten en stoeipoezen. Ook dat doet afbreuk aan de eigen identiteitsbeleving van de betrokken vrouwen."


    Dit eerste deel van het artikel was voor mij het belangrijkste.
    De rest kan gelezen worden achter de link.
    Dat gaat over wat men denkt te doen om veranderingen teweeg te brengen.
    http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/12/09/westers-feminisme-wordt-vaak-ge%C3%AFnstrumentaliseerd-om-moslims-uit-te-sluiten






      Het is nu 17.11.24 1:53