Filosofie Kaffee

Lezen is vrij.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Je ontvangt dan een activerings mail.
Je bent volledig lid, als je je lidmaatschap hebt geactiveerd en kunt schrijven als je ingelogd bent.

Word lid van het forum, het is snel en gemakkelijk

Filosofie Kaffee

Lezen is vrij.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Je ontvangt dan een activerings mail.
Je bent volledig lid, als je je lidmaatschap hebt geactiveerd en kunt schrijven als je ingelogd bent.

Filosofie Kaffee

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Gedachtenwisseling over alles wat verwondert.


4 plaatsers

    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    avatar
    marmot


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  marmot 15.05.09 15:48

    Aristoteles
    Ethiek
    Deugden

    --------------------------------------------------------------------------------
    Hoe word ik gelukkig? Het antwoord op deze vraag, zegt Aristoteles, verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen denken dat ze gelukkig worden of zijn, als ze zich overgeven aan genot, 'hèdonè' in het Grieks. Deze mensen zouden we misschien 'hedonisten' kunnen noemen. In dit opzicht zou de mens echter niet veel van een dier verschillen. Men vond namelijk in de oudheid dat dieren alleen maar gericht waren op het genot en vervelende zaken wilden vermijden. Mensen die zich helemaal, en alleen maar, overgeven aan bijvoorbeeld hun sexuele verlangens noemen wij soms nog steeds 'dierlijk' en sexuele behoeftes beschouwen wij soms ook als dierlijke behoeftes.
    Naast dit soort mensen heb je volgens Aristoteles nog twee soorten mensen: de mens die geluk in eer óf in filosofische beschouwing vindt. De islamitische cultuur is er een die, misschien meer dan de onze, eer hoog in het vaandel heeft en men doet dus ook bepaalde dingen omdat ze eervol zijn. Het is mijn persoonlijke mening dat wij, westerse mensen, ons in ons dagelijkse leven niet meer door eer of schande laten leiden, misschien wel door aanzien of status, maar dat is niet helemaal hetzelfde, want je kan een eervol man zijn zonder een hoge functie bij een bedrijf te hebben.

    Het net genoemde type mens wordt door Aristoteles veel meer gewaardeerd dan het hedonistische type, maar het ultieme geluk, dat overigens maar voor weinigen is weggelegd, vind je volgens hem in de filosofische beschouwing. Dit heeft met het volgende te maken. Voor Aristoteles onderscheiden de verschillende levende wezens zich in de soort ziel die ze hebben en de mens verschilt van alle andere dieren, omdat hij over verstand beschikt, kan nadenken. Als wij als mens gelukkig willen worden, moeten we deze eigenschap ten volle uitbuiten, want het is deze eigenschap die ons tot mensen maakt. Geluk is voor Aristoteles iets wat met een bepaalde karakteristieke eigenschap te maken heeft, in ons geval met het verstand.

    Als mensen functioneren wij als redelijke, ook wel rationele, wezens en wie dit goed doet, is gelukkig. Vergelijk het maar eens met het volgende geval. Stel, je bent een beeldhouwer, dan maak je beelden, want dit is jouw functie als beeldhouwer. Als je nu alleen maar slechte lelijke beelden maakt, kan je dan gelukkig zijn? Volgens Aristoteles niet. Pas wanneer je mooie beelden maakt, ben jij als beeldhouwer gelukkig. Zomaar een functie uitoefenen is dus niet genoeg, je moet je functie zo goed mogelijk uitoefenen. Nu, als mens denk je. Dit is, Aristotelisch gezegd, jouw functie als mens. Dan word je dus pas echt gelukkig, als je zo goed mogelijk denkt, zo goed mogelijk je verstand uitbuit. Dit houdt helaas in dat je naar school moet, dingen moet leren. Naar school gaan is gelukkig worden.

    Aristoteles zag echter ook wel dat niet alle mensen hun verstand ten volle uitbuitten, soms zelfs tegen beter weten in handelden. Het was dus niet zo dat iedereen eenvoudigweg en zonder problemen het menselijk geluk najoeg. Dat zou de wereld wel aangenaam maken, vooral voor leraren, maar zo zat de wereld, of beter de mens, gewoonweg niet in elkaar. Er was volgens Aristoteles een deel in de mens dat zich tegen het verstand kon verzetten of eraan kon gehoorzamen. Dit deel had te maken met de wil of de begeerte.

    De wil of de begeerte stond dus in vrij direct contact met het verstand. Zij 'hadden deel aan' het verstand. Zo zorgde Aristoteles voor een onderscheiding op het vlak van het zo goed mogelijk functioneren als mens. Je kon nu namelijk goed functioneren, omdat jij jouw verstand zo goed mogelijk ontwikkelde, maar ook omdat je jouw wil liet gehoorzamen aan dit verstand. Wilde je dus als mens optimaal functioneren, dan moest je enerzijds je verstand oefenen en ontplooien, je moest leren, onderzoeken en studeren, maar aan de andere kant moest je je wil onder de controle van je verstand zien te krijgen of houden. Als mens kon je dus optimaal functioneren op het vlak van het verstand, het intellectuele vlak, en op het vlak van de beheersing van je wil, je karakter, op het ethische vlak ('èthos' betekent in het Grieks 'karakter'). De mate waarin jouw wil aan het verstand gehoorzaamde of er juist tegenin ging bepaalde volgens Aristoteles jouw functioneren op het vlak van het karakter oftewel het ethische vlak.

    Optimaal functioneren duidt Aristoteles aan met de term 'aretè', 'virtus' in het Latijn. 'Aretè' vertaalt men in de regel met 'deugd' en men spreekt dus wel van deugden, als men het heeft over de verschillende manieren, waarop je optimaal kunt functioneren. 'Deugd' op het morele vlak definieert Aristoteles als het midden houden tussen extremen. Iedereen heeft natuurlijk sexuele verlangens, maar het midden houden tussen totale overgave aan deze verlangens en het totaal onderdrukken ervan bepaalt of iemand 'deugdelijk' is op het sexuele vlak. Dit verhaal geldt vooral voor gevoelens. Aristoteles merkt trouwens op dat in veel gevallen namen ontbreken voor ofwel de extremen ofwel de middens. Het is verder zo dat je in sommige situaties misschien meer naar een extreem moet neigen dan naar een midden. In een situatie, waarin het midden vooralsnog onvindbaar is, moet je de minst slechte van de twee extremen kiezen. Je moet kiezen tussen twee kwaden. Aristoteles blijft dus erg genuanceerd zoals ook blijkt uit het volgende:
    Het is immers niet makkelijk te bepalen op welke manier men boos moet zijn, op wie, naar aanleiding van wat voor soort dingen, en hoe lang; ook wij prijzen soms de mensen die tekortschieten en noemen hen mild, maar bij andere gelegenheden prijzen we de mensen die boos worden, en noemen hen mannelijk. (vert. Ch. Hupperts & B. Poortman)

    Hoe je nu moet bepalen in wat voor situatie je zit, wat het midden is en of je dit midden moet volgen, of dat er nog geen midden duidelijk is en je één van de extremen moet kiezen, al deze vragen moet je beantwoorden door een bepaalde berekening te maken. Met deze berekening zijn we aanbeland bij de deugden op het vlak van het verstand, het intellectuele vlak.

    In boek VI van de Ethica Nicomachea bespreekt Aristoteles de intellectuele deugden, de verschillende manieren van optimaal functioneren op het vlak van het verstand. Hij maakt binnen het verstand een tweedeling. Aan de ene kant is er een zuiver theoretisch deel, dat filosofische wijsheid (sophia), intuïtieve kennis (nous) en wetenschappelijke kennis (epistèmè) omvat, en aan de andere kant is er een berekenend deel, dat vakbekwaamheid (technè) en praktisch inzicht (phronèsis) omvat.

    Met betrekking tot de situatie die net genoemd is, waarin je je bijvoorbeeld voor de vraag gesteld ziet of er een midden is of dat je een extreem moet kiezen, is het praktisch inzicht (phronèsis) belangrijk. Dit deel van je verstand bepaalt namelijk wat je in zo’n situatie moet doen. Er zijn echter geen algemeen geldende regels en iedereen moet voor zichzelf elke keer weer bepalen wat het beste is om te doen. Elke keer moet je een berekening maken. Hier werken verstand en karakter samen of gaan zij uit elkaar, want stel dat je weet wat het midden is en dat je dit moet volgen, dan hangt het van je karakter af of je dit inzicht volgt of tegen beter weten in gaat handelen. Karakter is dus van groot belang voor het geluk van de mens en in de Ethica Nicomachea wijdt Aristoteles veruit de meeste woorden aan het karakter en diens deugden.

    Toch staat het praktische inzicht (phronèsis) binnen het verstand op een vrij laag plan. De hoogste deugden van het verstand zijn de filosofische, intuïtieve en wetenschappelijke kennis (sophia, nous, epistèmè). Het leven, waarin deze deugden, en dan vooral de filosofische wijsheid, ontplooid worden is het gelukkigste leven volgens Aristoteles. Kortom, hij was zelf buitengewoon gelukkig met zijn leven als filosoof. Zo gelukkig zelfs dat hij dit als een ideaal zag. Hier doe ik een uitspraak die ik niet kan staven, maar ik denk dat hij wel vrij juist is. Dit gelukkigste leven noemt Aristoteles wel het 'beschouwende leven', in het Grieks 'bios theoorètikos'. In zo’n leven komt een mens tot de complete ontplooiing van zijn kenmerkende eigenschap, namelijk zijn verstand. Het moge duidelijk zijn dat voor de meeste mensen zo’n beschouwend leven niet is weggelegd, maar dat hoeft hun geluk nog niet in de weg te staan. Wie op het ethische vlak optimaal functioneert, is al heel gelukkig. Niet iedereen heet nou eenmaal Einstein of Aristoteles. Zij blijven een ideaal, maar idealen zijn zelden bereikbaar voor een groot publiek.

    Verder moet iedereen die gelukkig wil worden op het ethische of intellectuele vlak ook optimaal functioneren op die gebieden van zijn leven, die hij deelt met de andere levende wezens. Men kan volgens Aristoteles de hogere delen van de ziel, het karakter en het verstand, niet ten volste ontplooien, wanneer men niet ook de lagere delen ontplooit. Onder de lagere delen verstaat hij gewonere zaken als je zintuigen gebruiken en je voortplanten. Een hoogleraar biologie die nooit meer naar buiten gaat en dieren en planten gaat bekijken en bovendien geen kinderen heeft is volgens Aristoteles dus bijna een soort tegenspraak. Dit alles is misschien wat kras gezegd, maar vooruit. Wat Aristoteles uiteindelijk lijkt te willen zeggen is dat je, wil je gelukkig worden, jouw complete arsenaal aan menselijke én dierlijke eigenschappen moet ontplooien, maar je moet je uiteindelijk met name richten op de typisch menselijke eigenschap: je verstand, jouw kunnen denken. Dit is eigenlijk hetzelfde als wat ouderen vaak zeggen 'Je moet je talenten gebruiken'. Wie veel talent heeft, heeft dus als mens veel te doen om gelukkig te worden. Aristoteles was zo iemand en heeft veel gedaan. Hij heeft naar zijn eigen theorie geleefd zoals het iemand met karakter betaamt.







    --------------------------------------------------------------------------------
    Terug naar de inhoudsopgave.


    -----------------------------------------------------------------
    joaddan
    joaddan


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  joaddan 16.05.09 16:22

    Ow marmotje toch...zie ik een lap tekst voor me, maar ik zit hier niet om dat nu met mijn kop vol zaagsel en dufheid te gaan lezen. Misschien van de week nog us proberen om het te begrijpen.....of heb je een samenvatting Question peron-geluk ergens?
    Fijn en helder weekend toegewenst..
    Mariakat
    Mariakat
    Admin


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Mariakat 18.06.09 1:42

    Marmot
    Zou je hieruit een aspect willen lichten, wat jou in het bijzonder raakte?
    Dan kunnen we misschien daar op voort borduren.

    Zonder dat is het documentatie.
    Graag dan de bron, waarvandaan je dit gekopieerd hebt.
    avatar
    marmot


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  marmot 19.06.09 0:23

    Mariakat schreef:Marmot
    Zou je hieruit een aspect willen lichten, wat jou in het bijzonder raakte?
    Dan kunnen we misschien daar op voort borduren.

    Zonder dat is het documentatie.
    Graag dan de bron, waarvandaan je dit gekopieerd hebt.


    Document ?? ik zie het meer als een overdenking.

    Wat mij trof was de idee van deugdelijkheid, deugdelijk leven, je verstand gebruiken en daardoor meer controle hebben over jezelf je leven je gezondheid en je gelukkig zijn.

    marmot.
    avatar
    Caspar


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Caspar 19.06.09 22:16

    marmot schreef: Wat mij trof was de idee van deugdelijkheid, deugdelijk leven, je verstand gebruiken
    en daardoor meer controle hebben over jezelf je leven je gezondheid en je gelukkig zijn.

    dus de vraag is :........hoe word ik gelukkig ? ..........................vraag dat aan je opa (Fons Janssen)
    avatar
    marmot


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  marmot 19.06.09 22:48

    Of aan aristoteles ? Smile

    marmot
    Mariakat
    Mariakat
    Admin


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Mariakat 22.06.09 5:18

    Dit is wat Aristoteles bedoelde volgens de schrijver.
    Nu weet ik nog niet uit welke bron dit document met de inhoud, overdenkingen over de gedachten van Aristoteles komt Wink
    Het is mi. een sterk gekleurde persoonlijke visie.

    In het kort zoals ik het begrijp, wat hij schrijft:
    Het net genoemde type mens wordt door Aristoteles veel meer gewaardeerd dan het hedonistische type, maar het ultieme geluk, dat overigens maar voor weinigen is weggelegd, vind je volgens hem in de filosofische beschouwing
    Het onderscheid tussen mens en dier is het verstand, dus:
    De grootste deugd is je verstand te ontwikkelen.
    Scholing dus.

    Een stukje wil hij wel verder gaan over het gevoel.
    Hij komt niet verder dan sex en boosheid.
    Met een paar uitwijdingen, over wel of niet de extremen of het midden, zonder daar veel richting of duidelijkheid te geven.
    Vaagheid dus.
    avatar
    marmot


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  marmot 22.06.09 13:17

    Vaagheid mariakat ? Vertel mij wat helderheid is en waar(in) het te vinden is. Erover nadenken is al winst.


    Trouwens... je huiswerk af-maken maakt direct al gelukkig EN zeker op termijn.... Smile


    marmot.
    Mariakat
    Mariakat
    Admin


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Mariakat 22.06.09 14:43

    je huiswerk af-maken maakt direct al gelukkig
    cheers
    Spreek je uit ervaring? Smile
    avatar
    Caspar


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty beknopte cursus

    Bericht  Caspar 22.06.09 21:39

    www.reenbo.org/fresh/gellev.html
    Mariakat
    Mariakat
    Admin


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Mariakat 23.06.09 0:07

    Mooi Caspar.
    Ik denk dat hier veel meer tips in staan om het uiteindelijke "geluk" te verkrijgen en of te ervaren.

    Maar in de vorm van een vraaggesprek van met God?
    En dat van jou? tongue
    Wat denk je?
    Had het ook met oma of opa kunnen zijn?
    avatar
    Caspar


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Caspar 23.06.09 8:24

    Mariakat schreef:Maar in de vorm van een vraaggesprek van met God?
    Had het ook met oma of opa kunnen zijn?

    je hebt gelijk. misschien dat mijn herinnering niet helemaal zuiver is.
    mijn opa had ook een baard
    avatar
    Caspar


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty vragen

    Bericht  Caspar 17.10.09 19:03

    kunnen we geluk claimen, hebben we recht op geluk ?
    is er een instantie die de middelen heeft om mensen gelukkig te maken ?
    noemen we geluk datgene wat we graag zouden willen maar wat buiten bereik ligt ?
    avatar
    marmot


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  marmot 18.10.09 13:08

    Ook Epicurus zag de filosofie als geneesmiddel van/voor de ziel als een mogelijke weg naar geluk.

    marmot
    avatar
    marmot


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  marmot 18.10.09 13:13

    Caspar schreef:kunnen we geluk claimen, hebben we recht op geluk ?
    is er een instantie die de middelen heeft om mensen gelukkig te maken ?
    noemen we geluk datgene wat we graag zouden willen maar wat buiten bereik ligt ?

    Van wie of wat zou dat recht moeten komen Caspar, je zou het kunnen zien als een keuze, EN je zal het zelf moeten bewerkstelligen.

    marmot
    avatar
    marmot


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  marmot 18.10.09 13:15

    marmot schreef:Ook Epicurus zag de filosofie als geneesmiddel van/voor de ziel als een mogelijke weg naar geluk.

    marmot



    Zoiets als cognitieve therapie. Toen al Smile


    marmot
    avatar
    Caspar


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Caspar 19.10.09 13:09

    ik denk dat je geluk niet kunt forceren; geforceerd geluk is geen geluk maar succes.
    maar zoals je schrijft zou de oplossing wel eens in de filosofie kunnen liggen : het
    zich bewust worden en accepteren van de mogelijkheden en de beperkingen die men
    heeft. jammer dat die bezinning zoveel tijd vergt (het leven is maar kort)
    Mariakat
    Mariakat
    Admin


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Mariakat 19.10.09 14:05

    Caspar schreef: jammer dat die bezinning zoveel tijd vergt (het leven is maar kort)
    En dat voor elke gebeurtenis in elke periode van je leven weer opnieuw. Rolling Eyes
    avatar
    Caspar


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Caspar 19.10.09 15:37

    Mariakat schreef:.....En dat voor elke gebeurtenis in elke periode van je leven weer opnieuw.....
    en dat nog niet alleen : hoe vaak ga je drie stappen vooruit en twee achteruit ?
    avatar
    Caspar


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Caspar 20.10.09 21:48

    10 Gouden Regels voor Geluk

    1 Verwonder je zo vaak als je kan en verbaas je over wat je vanzelfsprekend vindt maar dat helemaal niet is.
    2 Geniet van eenvoudige goede dingen als wandelen, een appel eten, even de ogen sluiten.
    3 Wees dankbaar en waarderend voor wat dankbaarheid en waardering verdient.
    4 Zoek mensen op die een positieve houding hebben.
    5 Ontvang in alle rust complimentjes en opbouwende opmerkingen; weiger kalm, maar duidelijk, afbrekend commentaar.
    6 Blijf je realiseren dat jouw leven van jou is. Laat het niet door anderen leven.
    7 Gun jezelf de ruimte en tijd voor dingen die je graag doet.
    8 Zoek naar activiteiten waarbij het nuttige ook aangenaam is. Alles heeft aangename kanten.
    9 Kies er voor je gelukkig te voelen. Wacht niet op anderen of het lot om je gelukkig te maken.
    10 Lach veel, zo vaak als je zin hebt. Er zijn redenen in overvloed.

    (c) Pauline Schakenbos, Boog consult, http://www.verrasjezelf.nl.
    Als je de 10 gouden regels voor geluk aan anderen door wilt geven, is dat prima, mits je auteur en bron er bij laat staan.

    Gesponsorde inhoud


    Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig Empty Re: Maak je huiswerk.Dat maakt gelukkig

    Bericht  Gesponsorde inhoud


      Het is nu 17.11.24 1:15