http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/21/geweld-in-libie-stuwt-olieprijs-overheidgebouwen-in-brand/
21 februari 2011, 12:15
LIVE: VN-ambassadeurs Libië roepen op tot vertrek Gaddafi
(FOTO: AP Photo/Alaguri)
door Jules Seegers
Buitenland
Update 19.33: De VN-ambassadeurs van Libië roepen Gaddafi op om op te stappen, meldt AP.
Update 19.31: Gevechten tussen soldaten De BBC heeft berichten gekregen dat ten westen van Tripoli gewone soldaten in gevecht zijn met soldaten die loyaal zijn aan Gaddafi. Ook meldt de Britse televisiezender dat zij via de Libische staatstelevisie beelden hebben gezien, vermoedelijk live, waarin er grote aantallen demonstranten te zien zijn in Tripoli. Echter wordt daar gesproken over Libiërs die samenkomen uit protest tegen ‘buitenlandse’ inmenging in Libië.
Update 19.23: Gedeserteerde piloten op Malta wilden niet vuren op burgers Televisiezender Al Arabiya meldt aan de hand van verslagen van ooggetuigen minstens 160 doden bij de demonstraties vandaag in Tripolie. De gedeserteerde piloten die eerder landden op Malta zeggen dat zij weigerden om op burgers te schieten en besloten daarom uit te wijken naar het eiland om asiel te vragen, meldt Al Jazeera. Als dit klopt dan worden de aanvallen op burgers in Tripoli bevestigd. Muammar Gaddafi heeft al eerder vandaag de hoofdstad verlaten. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon heeft met Gaddafi gesproken over het escalerende geweld in het land.
Update 18.54: Italië in verhoogde staat van paraatheid gebracht Persbureau ANSA meldt dat de militaire vliegvelden in Italië in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. De Arabisch-Amerikaanse twitteraar Nasr Anaizi wordt door de BBC geciteerd er wordt door Apache-helikopters gevuurd op burgers die van Mesrata naar Tripoli lopen, volgens Anaizi vinden er “echte slachtingen” plaats onder de demonstranten.
Update 18.25: Zoon Gaddafi belooft onderzoekscommissie
De BBC meldt dat de zoon van Gaddafi, Saif al-Islam, aangekondigd heeft dat hij een onderzoekscomité samenstelt om de omstandigheden te onderzoeken waaronder slachtoffers vielen tijdens de demonstraties in het land.
Update 18.18: ‘Bombardementen wanhoopsdaad Gaddafi’ Volgens bronnen van Reuters in Tripoli hebben militaire vliegtuigen bombardementen uitgevoerd op delen van de stad. Als dit waar is, zegt Midden Oosten-deskundige Julien Barnes-Dacey aan het persbureau, dan is het einde in zicht voor Gaddafi. “Dit lijkt op een van de laatste wanhopige daden van Gaddafi. Als je je eigen hoofdstad begint te bombarderen dan is het moeilijk voor te stellen dat hij deze revolte overleeft.”
Update 18.08: Libische delegatie wil internationale interventie De gehele Libische delegatie van de Verenigde Naties heeft de internationale gemeenschap gevraagd actie te ondernemen, meldt de BBC. De plaatsvervangende ambassadeur van Libië riep op om de burgers te beschermen tegen de “genocide” die momenteel in het land plaatsvindt. Ook wil hij dat er een ‘no-fly’ zonde wordt ingesteld boven de hoofdstad Tripoli. Ook VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon eist een onmiddellijk staakt-het-vuren en roept op tot een dialoog tussen de regering en de demonstranten.
Update 17.46: Vuur geopend op demonstranten
Al Jazeera meldt dat gevechtsvliegtuigen het vuur hebben geopend op de demonstranten in Tripoli. De olieprijs is inmiddels door de onrust gestegen tot boven 105 dollar per vat, meldt Reuters.
Update 17.39: ‘Gaddafi niet naar Venezuela’
Een bron binnen de Venezolaanse regering weerspreekt dat Gaddafi op weg is naar het land, meldt Reuters.
Update 17.35: Nederlanders worden morgen geëvacueerd
NRC diplomatiek redacteur Mark Kranenburg meldt:
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft na een overleg met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken gezegd dat de ruim honderd Nederlanders die nu nog in Libië zijn zo snel mogelijk geëvacueerd moeten worden. Morgen komt er een vliegtuig van Defensie om de Nederlanders terug naar Nederland te brengen. Rosenthal noemt de situatie “hoog turbulent” en hij waarschuwt dat er een fundamentalistisch islamitisch regime komt. “Sancties zijn nog niet aan de orde, voorop staat dat nu alle Nederlanders wegkomen.”
Update 17.25: ‘Gaddafi mogelijk op weg naar Venezuela’ Reuters meldt dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague informatie heeft gekregen dat Muammar Gaddafi op weg is naar Venezuela. Dit wordt nog niet door andere bronnen bevestigd.
Update 17.17: Groot-Brittannië roept Libische ambassadeur op matje Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Libische ambassadeur in Londen ontboden om de Britse zorgen over het geweld in het land te benadrukken. Het ministerie heeft Tripoli opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het geweld tegen de demonstranten. In het onderstaande filmpje, waarvan de bron niet bevestigd kan worden, zijn beelden te zien van neergeschoten demonstranten in Libië.
Update 17.10: Mobiele netwerk Tripoli uit de lucht De BBC meldt op basis van een twitterbericht dat het mobiele netwerk in Tripoli uit de lucht is. Dit bericht wordt bevestigd door Al Jazeera. Vermoedelijk doen de vaste lijnen het nog wel.
Update 16.55: Al Jazeera meldt dat twee Libische gevechtsvliegtuigen en twee helikopters op Malta geland zijn. Bronnen melden dat de piloten uit Libië “ontsnapt zijn” zonder officiële toestemming en dat maar één van de zeven passagiers een paspoort bij zich droeg. Volgens de BBC is de Libische legerleider Abu-Bakr Yunis Jabir onder huisarrest geplaatst omdat hij de kant van de demonstranten zou hebben gekozen.
Update 16.47: Arabische Liga roept op dialoog
De Arabische Liga is “zeer bezorgd” om het geweld in Libië, meldt Reuters. Secretaris-generaal Amr Moussa roept op tot het onmiddellijk staken van het geweld tegen de demonstranten en het starten van de dialoog met de oppositie. “We hebben te maken met een nieuwe situatie in de regio en die eist om dialoog en niet een confrontatie. We zijn zeer bezorgd over de huidige ontwikkelingen in Libië en we houden de situatie nauwlettend in de gaten.”
Update 16.35: Oproep evacuatie Egyptenaren uit Libië:
Kredietbeoordelaar Fitch verlaagt de waardering van Libië van BBB naar BBB en waarschuwt dat deze nog lager kan worden. De verlaging van de kredietwaardigheid is een direct gevolg van de politieke onrust in het land. Hoe lager die waardering, hoe groter het risico is dat investeerders in Libische staatsobligaties hun geld niet terugkrijgen. De Egyptische vereniging voor Mensenrechten roept het leger op om Egyptenaren te evacueren uit Libië. Zij vermoeden dat de beschuldiging van Seif Gaddafi, dat ‘buitenlandse elementen’ verantwoordelijk zijn voor de onrust in het land, Egyptenaren in Libië in gevaar brengen.
Libische man draagt de resten van een overleden demonstrant bij het Al-Jalaa ziekenhuis in Benghazi (FOTO: AP Photo/Alaguri)
Update 16.11 uur: BuZa ontraadt reizen naar Libië en roept Nederlanders terug
Met Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Libië af. Nederlandse burgers in het land wordt met klem gevraagd Libië te verlaten. Er wonen zo’n 150 Nederlanders die volgens BuZa op eigen gelegenheid moeten vertrekken.
15.48 uur: Deel regering legt werk neer
Een aantal topfunctionarissen van de Libische regering hebben hun werk neergelegd. Inmiddels is ook bevestigd dat de minister van Justitie, Mustafa Mohamed Abud Al-Jeleil, zijn ontslag heeft ingediend uit protest tegen het “excessieve geweld” dat gebruikt wordt tegen demonstranten. De afgezant van de Arabische Liga in Libië, Abdel Moneim al-Honi, heeft de overstap naar de demonstranten gemaakt: “Ik sluit me aan bij de revolutie.”
15.18 uur: ‘Gaddafi steeds verder geïsoleerd’
Al Jazeera sprak vanmiddag met een Libisch diplomaat in Benghazi. Hij wist onder meer te melden dat de minister van Justitie niet langer loyaal zou zijn aan het regime. Gaddafi zou steeds meer geïsoleerd raken nadat ook enkele hooggeplaatste legergeneraals zich van hem hebben afgekeerd. Dit is niet bevestigd. De diplomaat haalde uit naar westerse leiders die oproepen tot een dialoog: de Libische oppositie zou helemaal niet met het regime willen praten.
14.55 uur: ‘Gaddafi verlaat hoofdstad Tripoli’
Muammar Gaddafi heeft de hoofdstad Tripoli verlaten. Dat meldt de BBC, maar de berichten zijn onbevestigd. Intussen stelt Human Rights Watch het dodental op “meer dan 230” sinds de demonstraties vorige week begonnen. De Italiaanse energiegigant ENI, de grootste buitenlandse olieproducent in Libië, trekt al haar personeel terug uit het land.
De opkomst van de protesten in Libië, met name in Misrata, 160 km ten oosten van Tripoli:
14.30 uur: Geboorteplaats Gaddafi valt in handen demonstranten
Sirte, de geboorteplaats van Muammar Gaddafi en standplaats van enkele belangrijke overheidsinstanties, is volgens persbureau AFP in handen van de demonstranten. Protesten tegen de regering zijn ook uitgebroken in de Libische stad Ra’s Lanuf. Daar is een olierafinaderij en petrochemisch bedrijf gestationeerd. Het belang van Libië voor de Europese energietoevoer kan moeilijk overschat worden. Dat schrijft Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants vandaag in NRC Handelsblad.
Volgens cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration heeft Libië de grootste oliereserves van heel Afrika: 44 miljard vaten. Dat is genoeg om nog zestig jaar olie te leveren in het huidige volume. De gasreserves bedragen 1.300 miljard kubieke meter, terwijl nog maar een kwart van de Libische ondergrond in kaart is gebracht. In Libië zijn ruim vijftig grote oliebedrijven actief, waaronder Shell, BP, Exxon en Chevron.
14.11 uur: Derde grootste stad Libië in handen demonstranten
Het lijkt erop dat na Benghazi ook Al Bayda, de derde grootste stad van Libië, in handen is gevallen van de demonstranten. Al Jazeera toont beelden van duizenden mensen die daar door de straten marcheren. Er worden door hen ook doodskisten gedragen met daarin waarschijnlijk slachtoffers van botsingen met ordetroepen.
De Arabische nieuwszender meldt ook dat in Tripoli, waar vannacht naar verluid tientallen doden vielen, banken geplunderd worden. Verlaten legerbases worden gebombardeerd om demonstranten geen toegang te geven tot wapen- en munitiedepots. Ondertussen is over de verblijfplaats van Muammar Gaddafi niets bekend. Hij verschijnt wel op de staats-tv waar hij aanhangers begroet en aanmoedigt, maar zegt niets op de ongedateerde beelden.
13.56 uur: Gaddafi verschijnt op propagandistische tv
De Libische staatstelevisie zendt vaderlandslievende liederen uit en laat ‘live’ bellers in de uitzending. Zij steunen allemaal kolonel Gaddafi en beklagen zich over anti-regimedemonstranten die ze “huurlingen” noemen.
De BBC heeft ook een beller vanuit Libië die verklaart waarom demonstranten in Tripoli op meer weerstand stuiten dan in Benghazi. “Als de hoofdstad valt, valt het regime. Tripoli is heel belangrijk voor Gaddafi.” Volgens de BCC is Benghazi een ondergeschoven kindje van het regime omdat de stad niet als “loyaal” wordt gezien.
Beelden van vannacht in Tripoli, aldus Al Jazeera:
13.33 uur: EU-landen beginnen met evacueren burgers uit Libië
Groot-Brittannië heeft Libische autoriteiten met klem verzocht het geweld tegen demonstranten onmiddellijk te staken. Het wil dat het regime een open dialoog gaat houden over hervormingen die verder gaan dan wat tot nu toe is voorgesteld. Andere EU-landen hebben het geweld in Libië ook scherp veroordeeld. Ze waarschuwen voor een mogelijke opsplitsing van het land en een enorme stroom aan migranten. Na Turkije haalt ook Portugal op dit moment burgers in Libië naar huis.
12.45 uur: Verenigd Koninkrijk haalt ambassadeurs terug
Verschillende lidstaten van de Europese Unie gaan zich voorbereiden op het evacueren van burgers uit Libië. De EU heeft niet de macht om lidstaten op te dragen hun burgers te evacueren uit een ander land, maar ministers kunnen wel afspreken om gezamenlijk op te trekken. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk zijn ambassadepersoneel gesommeerd het land te verlaten. Turkije haalt mensen terug nadat Turkse bedrijven geplunderd zijn.
12.36 uur: Benghazi in handen van demonstranten
Benghazi, de tweede grootste stad van Libië, lijkt in handen van demonstranten. Persbureau AP meldt dat twee gebouwen van de staats-tv zijn overgenomen. Tegenstanders van het regime botsten vannacht met ordetroepen waarbij “tientallen doden” zouden zijn gevallen. De gevechten duurden tot vanochtend. Scherpschutters vuurden op demonstranten vanaf daken van gebouwen. Een Libische vlag werd van het centrale gerechtsgebouw gehaald en vervangen door die van de oude monarchie die in 1969 viel na een militaire coup van Gaddafi. Troepen gestuurd door de familie Gaddafi zouden op weg zijn naar de stad om Benghazi weer in handen te krijgen.
12.15 uur: Olieprijs stijgt
De olieprijs is vandaag naar 104,47 dollar gestegen door de onrust in olieproducerend land Libië. Het is de hoogste prijs sinds tweeënhalf jaar. BP is bezig haar personeel te evacueren uit een gebied in het westen van Libië waar het naar olie boort. Hoewel nieuws uit het censurerende land mondjesmaat binnenkomt, is inmiddels duidelijk dat demonstranten afgelopen nacht diverse overheidsgebouwen in brand hebben gezet.
Beelden van wat Al Jazeera als brandend politiebureau in Tripoli aanduidt:
11.35 uur: Brand in vele overheidsgebouwen
Vannacht braken demonstranten in Tripoli in bij de staatstelevisie, het belangrijkste gerechtsgebouw, een centrale bank, een gebouw van de inlichtingendienst en zeker twee politiebureaus. Ze zetten ook diverse van deze gebouwen in brand.
11.07 uur: Serie van foto’s uit Libië
Beeldmateriaal is zeer schaars verkrijgbaar vanuit Libië. Dit is de eerste foto-stream die we hebben kunnen ontdekken van de onrust in het land. De beelden zijn auteursrechterlijk beschermd.
21 februari 2011, 12:15
LIVE: VN-ambassadeurs Libië roepen op tot vertrek Gaddafi
(FOTO: AP Photo/Alaguri)
door Jules Seegers
Buitenland
Update 19.33: De VN-ambassadeurs van Libië roepen Gaddafi op om op te stappen, meldt AP.
Update 19.31: Gevechten tussen soldaten De BBC heeft berichten gekregen dat ten westen van Tripoli gewone soldaten in gevecht zijn met soldaten die loyaal zijn aan Gaddafi. Ook meldt de Britse televisiezender dat zij via de Libische staatstelevisie beelden hebben gezien, vermoedelijk live, waarin er grote aantallen demonstranten te zien zijn in Tripoli. Echter wordt daar gesproken over Libiërs die samenkomen uit protest tegen ‘buitenlandse’ inmenging in Libië.
Update 19.23: Gedeserteerde piloten op Malta wilden niet vuren op burgers Televisiezender Al Arabiya meldt aan de hand van verslagen van ooggetuigen minstens 160 doden bij de demonstraties vandaag in Tripolie. De gedeserteerde piloten die eerder landden op Malta zeggen dat zij weigerden om op burgers te schieten en besloten daarom uit te wijken naar het eiland om asiel te vragen, meldt Al Jazeera. Als dit klopt dan worden de aanvallen op burgers in Tripoli bevestigd. Muammar Gaddafi heeft al eerder vandaag de hoofdstad verlaten. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon heeft met Gaddafi gesproken over het escalerende geweld in het land.
Update 18.54: Italië in verhoogde staat van paraatheid gebracht Persbureau ANSA meldt dat de militaire vliegvelden in Italië in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. De Arabisch-Amerikaanse twitteraar Nasr Anaizi wordt door de BBC geciteerd er wordt door Apache-helikopters gevuurd op burgers die van Mesrata naar Tripoli lopen, volgens Anaizi vinden er “echte slachtingen” plaats onder de demonstranten.
Update 18.25: Zoon Gaddafi belooft onderzoekscommissie
De BBC meldt dat de zoon van Gaddafi, Saif al-Islam, aangekondigd heeft dat hij een onderzoekscomité samenstelt om de omstandigheden te onderzoeken waaronder slachtoffers vielen tijdens de demonstraties in het land.
Update 18.18: ‘Bombardementen wanhoopsdaad Gaddafi’ Volgens bronnen van Reuters in Tripoli hebben militaire vliegtuigen bombardementen uitgevoerd op delen van de stad. Als dit waar is, zegt Midden Oosten-deskundige Julien Barnes-Dacey aan het persbureau, dan is het einde in zicht voor Gaddafi. “Dit lijkt op een van de laatste wanhopige daden van Gaddafi. Als je je eigen hoofdstad begint te bombarderen dan is het moeilijk voor te stellen dat hij deze revolte overleeft.”
Update 18.08: Libische delegatie wil internationale interventie De gehele Libische delegatie van de Verenigde Naties heeft de internationale gemeenschap gevraagd actie te ondernemen, meldt de BBC. De plaatsvervangende ambassadeur van Libië riep op om de burgers te beschermen tegen de “genocide” die momenteel in het land plaatsvindt. Ook wil hij dat er een ‘no-fly’ zonde wordt ingesteld boven de hoofdstad Tripoli. Ook VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon eist een onmiddellijk staakt-het-vuren en roept op tot een dialoog tussen de regering en de demonstranten.
Update 17.46: Vuur geopend op demonstranten
Al Jazeera meldt dat gevechtsvliegtuigen het vuur hebben geopend op de demonstranten in Tripoli. De olieprijs is inmiddels door de onrust gestegen tot boven 105 dollar per vat, meldt Reuters.
Update 17.39: ‘Gaddafi niet naar Venezuela’
Een bron binnen de Venezolaanse regering weerspreekt dat Gaddafi op weg is naar het land, meldt Reuters.
Update 17.35: Nederlanders worden morgen geëvacueerd
NRC diplomatiek redacteur Mark Kranenburg meldt:
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft na een overleg met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken gezegd dat de ruim honderd Nederlanders die nu nog in Libië zijn zo snel mogelijk geëvacueerd moeten worden. Morgen komt er een vliegtuig van Defensie om de Nederlanders terug naar Nederland te brengen. Rosenthal noemt de situatie “hoog turbulent” en hij waarschuwt dat er een fundamentalistisch islamitisch regime komt. “Sancties zijn nog niet aan de orde, voorop staat dat nu alle Nederlanders wegkomen.”
Update 17.25: ‘Gaddafi mogelijk op weg naar Venezuela’ Reuters meldt dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague informatie heeft gekregen dat Muammar Gaddafi op weg is naar Venezuela. Dit wordt nog niet door andere bronnen bevestigd.
Update 17.17: Groot-Brittannië roept Libische ambassadeur op matje Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Libische ambassadeur in Londen ontboden om de Britse zorgen over het geweld in het land te benadrukken. Het ministerie heeft Tripoli opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het geweld tegen de demonstranten. In het onderstaande filmpje, waarvan de bron niet bevestigd kan worden, zijn beelden te zien van neergeschoten demonstranten in Libië.
Update 17.10: Mobiele netwerk Tripoli uit de lucht De BBC meldt op basis van een twitterbericht dat het mobiele netwerk in Tripoli uit de lucht is. Dit bericht wordt bevestigd door Al Jazeera. Vermoedelijk doen de vaste lijnen het nog wel.
Update 16.55: Al Jazeera meldt dat twee Libische gevechtsvliegtuigen en twee helikopters op Malta geland zijn. Bronnen melden dat de piloten uit Libië “ontsnapt zijn” zonder officiële toestemming en dat maar één van de zeven passagiers een paspoort bij zich droeg. Volgens de BBC is de Libische legerleider Abu-Bakr Yunis Jabir onder huisarrest geplaatst omdat hij de kant van de demonstranten zou hebben gekozen.
Update 16.47: Arabische Liga roept op dialoog
De Arabische Liga is “zeer bezorgd” om het geweld in Libië, meldt Reuters. Secretaris-generaal Amr Moussa roept op tot het onmiddellijk staken van het geweld tegen de demonstranten en het starten van de dialoog met de oppositie. “We hebben te maken met een nieuwe situatie in de regio en die eist om dialoog en niet een confrontatie. We zijn zeer bezorgd over de huidige ontwikkelingen in Libië en we houden de situatie nauwlettend in de gaten.”
Update 16.35: Oproep evacuatie Egyptenaren uit Libië:
Kredietbeoordelaar Fitch verlaagt de waardering van Libië van BBB naar BBB en waarschuwt dat deze nog lager kan worden. De verlaging van de kredietwaardigheid is een direct gevolg van de politieke onrust in het land. Hoe lager die waardering, hoe groter het risico is dat investeerders in Libische staatsobligaties hun geld niet terugkrijgen. De Egyptische vereniging voor Mensenrechten roept het leger op om Egyptenaren te evacueren uit Libië. Zij vermoeden dat de beschuldiging van Seif Gaddafi, dat ‘buitenlandse elementen’ verantwoordelijk zijn voor de onrust in het land, Egyptenaren in Libië in gevaar brengen.
Libische man draagt de resten van een overleden demonstrant bij het Al-Jalaa ziekenhuis in Benghazi (FOTO: AP Photo/Alaguri)
Update 16.11 uur: BuZa ontraadt reizen naar Libië en roept Nederlanders terug
Met Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Libië af. Nederlandse burgers in het land wordt met klem gevraagd Libië te verlaten. Er wonen zo’n 150 Nederlanders die volgens BuZa op eigen gelegenheid moeten vertrekken.
15.48 uur: Deel regering legt werk neer
Een aantal topfunctionarissen van de Libische regering hebben hun werk neergelegd. Inmiddels is ook bevestigd dat de minister van Justitie, Mustafa Mohamed Abud Al-Jeleil, zijn ontslag heeft ingediend uit protest tegen het “excessieve geweld” dat gebruikt wordt tegen demonstranten. De afgezant van de Arabische Liga in Libië, Abdel Moneim al-Honi, heeft de overstap naar de demonstranten gemaakt: “Ik sluit me aan bij de revolutie.”
15.18 uur: ‘Gaddafi steeds verder geïsoleerd’
Al Jazeera sprak vanmiddag met een Libisch diplomaat in Benghazi. Hij wist onder meer te melden dat de minister van Justitie niet langer loyaal zou zijn aan het regime. Gaddafi zou steeds meer geïsoleerd raken nadat ook enkele hooggeplaatste legergeneraals zich van hem hebben afgekeerd. Dit is niet bevestigd. De diplomaat haalde uit naar westerse leiders die oproepen tot een dialoog: de Libische oppositie zou helemaal niet met het regime willen praten.
14.55 uur: ‘Gaddafi verlaat hoofdstad Tripoli’
Muammar Gaddafi heeft de hoofdstad Tripoli verlaten. Dat meldt de BBC, maar de berichten zijn onbevestigd. Intussen stelt Human Rights Watch het dodental op “meer dan 230” sinds de demonstraties vorige week begonnen. De Italiaanse energiegigant ENI, de grootste buitenlandse olieproducent in Libië, trekt al haar personeel terug uit het land.
De opkomst van de protesten in Libië, met name in Misrata, 160 km ten oosten van Tripoli:
14.30 uur: Geboorteplaats Gaddafi valt in handen demonstranten
Sirte, de geboorteplaats van Muammar Gaddafi en standplaats van enkele belangrijke overheidsinstanties, is volgens persbureau AFP in handen van de demonstranten. Protesten tegen de regering zijn ook uitgebroken in de Libische stad Ra’s Lanuf. Daar is een olierafinaderij en petrochemisch bedrijf gestationeerd. Het belang van Libië voor de Europese energietoevoer kan moeilijk overschat worden. Dat schrijft Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants vandaag in NRC Handelsblad.
Volgens cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration heeft Libië de grootste oliereserves van heel Afrika: 44 miljard vaten. Dat is genoeg om nog zestig jaar olie te leveren in het huidige volume. De gasreserves bedragen 1.300 miljard kubieke meter, terwijl nog maar een kwart van de Libische ondergrond in kaart is gebracht. In Libië zijn ruim vijftig grote oliebedrijven actief, waaronder Shell, BP, Exxon en Chevron.
14.11 uur: Derde grootste stad Libië in handen demonstranten
Het lijkt erop dat na Benghazi ook Al Bayda, de derde grootste stad van Libië, in handen is gevallen van de demonstranten. Al Jazeera toont beelden van duizenden mensen die daar door de straten marcheren. Er worden door hen ook doodskisten gedragen met daarin waarschijnlijk slachtoffers van botsingen met ordetroepen.
De Arabische nieuwszender meldt ook dat in Tripoli, waar vannacht naar verluid tientallen doden vielen, banken geplunderd worden. Verlaten legerbases worden gebombardeerd om demonstranten geen toegang te geven tot wapen- en munitiedepots. Ondertussen is over de verblijfplaats van Muammar Gaddafi niets bekend. Hij verschijnt wel op de staats-tv waar hij aanhangers begroet en aanmoedigt, maar zegt niets op de ongedateerde beelden.
13.56 uur: Gaddafi verschijnt op propagandistische tv
De Libische staatstelevisie zendt vaderlandslievende liederen uit en laat ‘live’ bellers in de uitzending. Zij steunen allemaal kolonel Gaddafi en beklagen zich over anti-regimedemonstranten die ze “huurlingen” noemen.
De BBC heeft ook een beller vanuit Libië die verklaart waarom demonstranten in Tripoli op meer weerstand stuiten dan in Benghazi. “Als de hoofdstad valt, valt het regime. Tripoli is heel belangrijk voor Gaddafi.” Volgens de BCC is Benghazi een ondergeschoven kindje van het regime omdat de stad niet als “loyaal” wordt gezien.
Beelden van vannacht in Tripoli, aldus Al Jazeera:
13.33 uur: EU-landen beginnen met evacueren burgers uit Libië
Groot-Brittannië heeft Libische autoriteiten met klem verzocht het geweld tegen demonstranten onmiddellijk te staken. Het wil dat het regime een open dialoog gaat houden over hervormingen die verder gaan dan wat tot nu toe is voorgesteld. Andere EU-landen hebben het geweld in Libië ook scherp veroordeeld. Ze waarschuwen voor een mogelijke opsplitsing van het land en een enorme stroom aan migranten. Na Turkije haalt ook Portugal op dit moment burgers in Libië naar huis.
12.45 uur: Verenigd Koninkrijk haalt ambassadeurs terug
Verschillende lidstaten van de Europese Unie gaan zich voorbereiden op het evacueren van burgers uit Libië. De EU heeft niet de macht om lidstaten op te dragen hun burgers te evacueren uit een ander land, maar ministers kunnen wel afspreken om gezamenlijk op te trekken. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk zijn ambassadepersoneel gesommeerd het land te verlaten. Turkije haalt mensen terug nadat Turkse bedrijven geplunderd zijn.
12.36 uur: Benghazi in handen van demonstranten
Benghazi, de tweede grootste stad van Libië, lijkt in handen van demonstranten. Persbureau AP meldt dat twee gebouwen van de staats-tv zijn overgenomen. Tegenstanders van het regime botsten vannacht met ordetroepen waarbij “tientallen doden” zouden zijn gevallen. De gevechten duurden tot vanochtend. Scherpschutters vuurden op demonstranten vanaf daken van gebouwen. Een Libische vlag werd van het centrale gerechtsgebouw gehaald en vervangen door die van de oude monarchie die in 1969 viel na een militaire coup van Gaddafi. Troepen gestuurd door de familie Gaddafi zouden op weg zijn naar de stad om Benghazi weer in handen te krijgen.
12.15 uur: Olieprijs stijgt
De olieprijs is vandaag naar 104,47 dollar gestegen door de onrust in olieproducerend land Libië. Het is de hoogste prijs sinds tweeënhalf jaar. BP is bezig haar personeel te evacueren uit een gebied in het westen van Libië waar het naar olie boort. Hoewel nieuws uit het censurerende land mondjesmaat binnenkomt, is inmiddels duidelijk dat demonstranten afgelopen nacht diverse overheidsgebouwen in brand hebben gezet.
Beelden van wat Al Jazeera als brandend politiebureau in Tripoli aanduidt:
11.35 uur: Brand in vele overheidsgebouwen
Vannacht braken demonstranten in Tripoli in bij de staatstelevisie, het belangrijkste gerechtsgebouw, een centrale bank, een gebouw van de inlichtingendienst en zeker twee politiebureaus. Ze zetten ook diverse van deze gebouwen in brand.
11.07 uur: Serie van foto’s uit Libië
Beeldmateriaal is zeer schaars verkrijgbaar vanuit Libië. Dit is de eerste foto-stream die we hebben kunnen ontdekken van de onrust in het land. De beelden zijn auteursrechterlijk beschermd.