Filosofie Kaffee

Lezen is vrij.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Je ontvangt dan een activerings mail.
Je bent volledig lid, als je je lidmaatschap hebt geactiveerd en kunt schrijven als je ingelogd bent.

Gedachtenwisseling over alles wat verwondert.


  Mark Twain.. "Letters From The Earth "

  Deel

  marmot

  Mark Twain.. "Letters From The Earth "

  Bericht  marmot op 19.03.16 14:54

  "Letters From The Earth" is een satirische analyse van het christelijk geloof (voornamelijk Genesis) zoals het traditioneel altijd gepredikt is. Traditionele opvattingen waren honderd jaar geleden nog zo heilig dat Mark Twain dit laatste boek van hem (geschreven in 1906) niet durfde te publiceren, en zijn dochter het na zijn dood (in 1910) verbood uit te geven, totdat ze er eindelijk in hoge ouderdom in 1962 toestemming voor gaf. Voor zover mij bekend is, is dit werk in het nederlands niet in boekvorm te verkrijgen. 

  Onderstaand geschrift kan natuurlijk gelezen worden als een flauwe aanval op christendom, geschikt leesvoer voor skeptische tieners (zo komt het wellicht op ons moderne mensen over), maar wellicht beter als de intens pijnlijke teleurstelling over wat de godsdienst ons mensheid te bieden heeft. Onder een tapijt van onovertroffen humor ligt het grote verdriet van een alles ervaren hebbend mens over de aartsdomheid van de mensheid, een domheid zo groot dat het van Twain een misantroop dreigde te maken. De geschiedenis van de 20ste eeuw geeft veel aanleidingen om het met de bejaarde Twain eens te zijn.
  "Het vervloekte menselijk geslacht" en "Kleine Bessie en de Voorzienigheid" zouden trouwens uitstekende teksten zijn voor alle amerikaanse leerboeken over het tegenwoordig zo populair wordende Intelligent Design(ID)...

  Albert Vollbehr (vertaler)

  Hier het hele verhaal :

  http://www.kolumbus.fi/volwassengeloof/marktwain.htm  Een klein stukje uit dit verhaal.

   Een nieuw schepsel -mijn meesterwerk-  de MENS!
   
  Mannen, vrouwen, kinderen, ze zwermden overal naar toe in kudden, in massa’s, bij miljoenen.
   
  “Wat bent U met hun van plan, o Goddelijke?”
   
  “Ik leg in een ieder van hen in verschillende mate al de verschillende Morele Kwaliteiten –alles samengebundeld-  die ik aan afzonderlijke niet-sprekende dieren als kenmerkende eigenschap heb gegeven: moed, lafheid, woestheid, zachtheid, redelijkheid, rechtvaardigheid, gewiekstheid, verraderlijkheid, grootmoedigheid, wreedheid, kwaadaardigheid, verdorvenheid, lust, genade, medelijden, zuiverheid, dienstbaarheid, liefelijkheid, eer, liefde, haat, laagheid, edelheid, trouw, valsheid, waarachtigheid, leugengeest – ieder mens zal dit alles in zich bergen en dat zal zijn natuur zijn. Bij sommigen zullen de hoogstaande en mooie eigenschappen de slechte eigenschappen overheersen, en zij zullen goede mensen genoemd worden. Bij anderen zullen de kwade eigenschappen overheersen en zij zullen slecht genoemd worden. En let op – kijk goed- ze verdwijnen!”
   
  “Waarheen, o Goddelijke?”
   
  “Naar de aarde – en al die andere dieren ook.”
   
  “Wat is de aarde?”


  Enzovoort enzovoort.

   Het is nu 18.01.19 2:30