Filosofie Kaffee

Lezen is vrij.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Je ontvangt dan een activerings mail.
Je bent volledig lid, als je je lidmaatschap hebt geactiveerd en kunt schrijven als je ingelogd bent.

Gedachtenwisseling over alles wat verwondert.


  Historisch-kritische exegese - Van Bijbelteksten Wikipedia.

  Deel
  avatar
  Mariakat
  Admin

  Historisch-kritische exegese - Van Bijbelteksten Wikipedia.

  Bericht  Mariakat op 13.08.15 9:43

  [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]

  Historisch-kritische exegese
  Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

  Ga naar: [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.], [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]
  De historisch-kritische exegese is de uitleg van (vooral) Bijbelse teksten met behulp van de [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]. Deze [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.] is onderdeel van de [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.] en de [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]. Doorgaans beoefent men historisch-kritische exegese als Bijbelwetenschappelijk onderdeel van de [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]. Het doel van de historisch-kritische exegese is om een (Bijbelse) tekst in zijn eigen historische context te verstaan en uit te leggen. Daarbij speelt de reconstructie van de ontstaansgeschiedenis van de tekst en diens verbondenheid met zijn historische situatie een bijzondere rol. Belangrijke methodische deeldisciplines van de historisch-kritische exegese zijn [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.], inleidingswetenschap, [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.] exegese, [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.] exegese, traditiekritiek en [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.].

  Inhoud

   [[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]


  Algemeen

  De historisch-kritische methode heeft als voornaamste doel om te beschrijven welke boodschap een auteur in zijn historische context wilde overbrengen. Met name sinds de [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.] leeft het besef dat het belangrijk is de oorspronkelijke strekking van een tekst te kennen in plaats van een tekst kritiekloos op de klank af te gebruiken. De aanduiding historisch-kritisch verwijst naar de combinatie van twee basisaannamen van deze [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.] methode:

  • Historisch is deze methode, omdat zij ervan uitgaat dat de te onderzoeken tekst een geschiedenis heeft. Een tekst kan verschillende edities hebben of samengesteld zijn uit oudere teksten. Een tekst is ontstaan in een bepaalde historische situatie. Een resultaat van deze benadering is bijvoorbeeld, dat de regel “oog om oog, tand om tand” (Exodus 21:24) in zijn historische context een stap vooruit was omdat het ongetemde wraak indamde. En Jezus bijvoorbeeld is geen boventijdelijke figuur, maar was een Jood uit Galilea.
  • Kritisch is deze methode, omdat zij van algemeen inzichtelijke criteria voor het wetenschappelijk onderzoek van teksten uitgaat. (Het is niet toegestaan zich te beroepen op een bovennatuurlijke en dus oncontroleerbare verklaring.) Iedere stap in het onderzoek moet voor anderen na te gaan zijn. Of anderen ook inderdaad dezelfde stappen zetten hangt af van de kwaliteit van de argumenten. Zoals in elke wetenschappelijke discipline levert een andere beoordeling van een argument een ander resultaat op.


  _________________
  THOMAS EVANGELIE: Wie het Al kent, maar niet zichzelf weet niets.
  ------ FilosofieKaffee ActieForum. -----

   Het is nu 24.06.18 10:47